Seppo Porvali

Lena von Martens

Kaikki minun roolini

Elämäkerta suomalaistytöstä, joka kohosi ulkomaisten elokuvien tähdeksi ja päätyi luksuspuhelintytöksi.
Lena Ressler voitti Elokuva-Aitan Vuoden kauneimman tytön tittelin, hänestä tuli valokuvamalli, mannekiini ja tv-tähti. Lena solmi avioliiton suomenruotsalaisen boheemikirjailija Peter von Martensin kanssa ja pari muutti pois Suomesta, ensin Espanjan Teneriffaan, sieltä Pariisiin ja viimein Roomaan. Lena oli kuvankaunis ja erittäin kuvauksellinen. Pariisissa hänestä kehittyi kansainvälinen valokuvamalli, jonka elokuvaohjaaja Roger Vadim löysi filmiinsä. Suora vana huipulle jatkui Lenan saadessa barbaariprinsessa Xenian roolin amerikkalaisen ohjaajan Anthony Mannin historiallisessa spektaakkelissa Rooman valtakunnan tuho.

Mutta omalle elämälle ei pysty kirjoittamaan käsikirjoitusta. Aviomies Peter osoittautui alusta lähtien väkivaltaiseksi alkoholistiksi, joka tuhlasi Lenan ansaitsemat rahat. Lena yritti itsemurhaa, päätyi avioeroon ja viimein italialaisen mafioson aviovaimoksi Roomaan. Välttyäkseen vankilalta mies pakotti Lenan prostituoiduksi. Ensimmäinen asiakas oli tuottaja, jonka elokuvassa Lena oli esiintynyt.

Yli 40 ulkomaisessa elokuvassa esiintyneen Lena von Martensin Kaikki minun roolini on kipeä kuvaus ihmiskohtalosta, jolle ensin annetaan kaikki ja lopulta viedään kaikki. Armottomuudessaan se paljastaa niin filmi- kuin mallimaailman erikoisuudet täydessä alastomuudessa. Nykyisin Lena von Martens elää köyhänä ja unohdettuna Pohjois-Karjalassa.

Toimittaja ja kirjailija Seppo Porvali on kokenut elämäkerta- ja sotakirjailija.
     
Kustannusosakeyhtiö Revontuli
Sidottu, 240 sivua, 16 sivun kuvaliite
Luokka 991
ISBN 952-5170-16-0
Ovh. 27,50 e

 

 
SULJE