Kari Kallonen

Algoth Niska

Salakuljettajien kuningas
Algoth Niska oli suuri suomalainen seikkailija, jollaisia ei enää synny. Merikapteenin poika kasvoi taiteellisessa perheessä, isän kuollessa jo pojan nuoruusvuosina. Algothin kaksi veljeä olivat maineikkaita ooppera- ja operettitähtiä, toinen sisarista tunnettu sopraano ja toinen tanssitaiteilija.

Elämä oli sankarillemme itselleen kuin suurta näytelmää. Mainetekonsa Algoth Niska aloitti urheiluareenoilla. Hän on ensimmäinen jalkapalloilun Suomen mestari vuodelta 1908, otteli useita kansainvälisiä otteluita sekä osallistui vasempana laitahyökkääjänä ja maalintekijänä Tukholman olympialaisiin vuonna 1912. Vapaussodassa hän oli valkoisten riveissä yksi johtohahmoista.

Huikeimman roolinsa Algoth Niska teki kieltolain aikana. Kadunmiehet seurasivat jännityksellä herrasmiehen ja salakuljettajan seikkailuja myrskyisillä merillä, saariston sokkeloissa. Ja yleensä salakuljettajien kruunaamaton kuningas selviytyi pirtuveneellään voittajana poliisien takaa-ajosta. Aina elegantilla miehellä oli myös sydän kohdallaan. Toisen maailmansodan jo sarastaessa Niska salakuljetti juutalaisia pakoon natsi-Saksasta, sodan aikana hän toimi mm. erilaisissa tiedustelutehtävissä, Valtiollisen poliisin varjostamana.

Viimeiset vuotensa Algoth Niska vietti sairaana ja rahattomana, hän ei löytänyt onneaan edes avioliiton satamasta sitä kahdesti etsittyään. Algoth Niskan lapsenlapsi on iskelmätaivaan kiintotähtemme Ilkka "Danny" Lipsanen.

Toimituspäällikkö ja kirjailija Kari Kallonen on aikaisemmin kirjoittanut mm. Mannerheim-ristin ritari Lauri Törnin elämäkertatrilogian.
     
Kustannusosakeyhtiö Revontuli
Sidottu, 237 sivua, 16 sivun kuvaliite
Luokka 991
ISBN 952-5170-13-6
Ovh. 27,50 e

 

 
SULJE